Inkontinens

Många lider av urinläckage till följd av inkontinens under graviditeten eller efter förlossningen. Det kan vara svårt att hålla tätt och för många upplevs detta som pinsamt. Att läcka urin under och efter graviditeten är vanligt och inget att skämmas över. I denna video kommer vi nu att beröra följande stora områden såsom; Vad är inkontinens – Varför drabbas man av urinläckage? – Läckage efter förlossningen – Övningar vid inkontinens – Knipövningar – Bäckenbottenträning – Hitta knipet.

INKONTINENS

Inkontinens eller urininkontinens innebär att man har läckage av urin och att det kan vara svårt att hålla tätt. Vanliga symtom som kan komma enskilt eller i kombination är:

  • Att det läcker urin i samband med att du plötsligt känner dig kissnödig.
  • Du behöver kissa ofta, även på natten.
  • Det läcker urin i små skvättar
  • Det läcker urin när du anstränger dig. Det kan till exempel vara om du nyser, hostar eller hoppar. 

 

Läckage av urin efter förlossningen drabbar så många som en av fem kvinnor. Ofta är det värst vid hosta eller nysningar. För de flesta är det värst precis efter förlossningen för att sedan helt försvinna efter  ungefär sex månader. I många fall räcker det att träna upp bäckenbottenmuskulaturen, men i undantagsfall kan det krävas en operation.

Du har väl inte missat vår podcast.
Missfall

Missfall

Missfall betyder att en graviditet avbryts av sig själv och fostret stöts ut ur livmodern innan det växt färdigt. De flesta missfall sker innan vecka

Se filmen »

Hjälp oss!

Hjälp oss genom att prenumerera!

Ett annat sätt att hjälpa oss är att besöka oss ofta och att tillåta annonsvisningar. Allt vårt innehåll är gratis, men vi lever på bidrag och reklam. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev.